Случвало ли ви се е…

Да проведете дадено третиране и да останете разочаровани от резултата? Употреба на хербицид или инсектицид и последваща обиколка, която показва ниска ефективност от третирането? Вероятно се е случвало на всеки, който обръща внимание на детайлите

Въпросът е на какво отдавате това? Често предположенията са за некачествен пестицид или на неподходящи метеорологични условия. А замисляли ли сте се средата (водата), в която потапяте вашите пестициди дали е благоприятна за тях и имат ли те специфични изисквания за такава?

Последните години все повече хора започнаха да обръщат внимание на pH на почвата, което определя достъпността на хранителните елементи и други субстанции за растенията, но малка част обръщат внимание на водата, използвана за вегетативни третирания, в която всеки земеделец „потапя“ голяма сума пари нееднократно.

рН на работния разтвор (водата) има ключово влияние върху ефективността на пестицидите. Пестицидите и торовете са най-стабилни в определен диапазон на pH в зависимост от активните вещества в състава им. Когато въпросният диапазон не е съобразен и препарата попадне в „неподходяща среда„, активните вещества търпят разпад, вследствие на което се получава частична или в някои случаи дори нулева ефективност от проведеното третиране. Пример за това може да бъде активното вещество „глифозат“, което изисква кисело pH на разтвора. Много от активните вещества на инсектицидите също изискват кисело pH. Хранителните елементи, които се внасят с листните торове се усвояват много по-добре при по-кисело pH на водата.

Shopping Cart 0

No products in the cart.